Protiv diverzije sustava i uništavanja javnih dobara

totalna_rasprodaja1-1Zakon o strate┼íkim investicijskim projektima, me─Ĺu ostalim, stvara podlogu za brzinsku privatizaciju┬á┼íumskog i poljoprivrednog zemlji┼íta, javnih cesta i javnih vodnih dobara za potrebe realizacije┬ástrate┼íkih projekata kao i davanje koncesija za uporabu pomorskog dobra, smanjuje mogu─çnost┬áutjecaja lokalne zajednice na realizaciju projekata, te derogira neophodne procedure, ina─Źe┬ástandardne u realizaciji velikih projekata. Osim toga, dono┼íenje ovog Zakona previ─Ĺa se po hitnoj┬áproceduri, ┼íto za sobom povla─Źi minimalno vrijeme za javnu i parlamentarnu raspravu te o─Źitovanja┬ádrugih tijela dr┼żavne uprave. To su danas u podne na konferenciji za medije poru─Źili GONG,┬áTransparency International Hrvatska, Zelena akcija, Pravo na grad i Udru┼żenje hrvatskih arhitekata.

Kako bi se sprije─Źila dugoro─Źna ┼íteta, od Vlade RH i Sabora tra┼żimo da obustavi samostalno krojenje┬áovog Zakona koje je poduzelo Ministarstvo gospodarstva te da kao prvi korak smanjenja ┼ítete nalo┼żi┬áhitnu provedbu procjene u─Źinka ovog propisa, i to uz stru─Źno vodstvo Ureda za zakonodavstvo.┬áProcjena u─Źinka propisa uklju─Źuje analizu u─Źinaka na dru┼ítvo, gospodarstvo i okoli┼í, a u ovom┬áslu─Źaju ona bi trebala provjeriti posljedice zakona po ustavna prava gra─Ĺana i lokalnih zajednica,┬áza┼ítitu prirodnih i kulturnih bogatstava Hrvatske, tr┼żi┼ínu utakmicu, sprje─Źavanje klijentelizma i┬ákorupcije, pravnu sigurnost i funkcioniranje javne uprave. Provedba procjene u─Źinka propisa mora┬áuklju─Źiti temeljito i ┼íiroko savjetovanje sa svim dionicima, od lokalnih samouprava, preko strukovnih i┬ágospodarskih udru┼żenja, znanstvenih institucija do saborskih zastupnika i gra─Ĺana.

Osobito smo zabrinuti zbog ┼íirine i opsega kriterija za strate┼íke projekte kojima je mogu─çe obuhvatiti,┬áali i isklju─Źiti bilo koji projekt bez obzira na podru─Źje djelovanja, kvalitetu i visinu ulaganja ┼íto tijelu┬ákoje rangira projekte daje ogroman manevarski prostor za proizvoljno odlu─Źivanje. To je dodatno┬ápospje┼íeno odredbom o direktnim pregovorima izme─Ĺu ministara i pojedinih investitora. Ovo zna─Źi┬áda ─çe svi oni investitori koji ne budu uvr┼íteni na Listu strate┼íkih projekata, biti dovedeni u izrazito┬ánepovoljan polo┼żaj u odnosu na investitore s etiketom strate┼íkog projekta.

Ukoliko se nastavi s procedurom dono┼íenja ovog Zakona Vlada ┼íalje poruku da nema povjerenja┬áu vlastite propise, administrativne sustave i stru─Źne slu┼żbe u nizu resora – od obrazovanja, preko┬ápoljoprivrede, do turizma, prostornog planiranja i za┼ítite okoli┼ía. Ovaj Zakon ulaga─Źima umjesto┬átransparentnih, predvidljivih i provjerenih procedura i standarda nudi pre─Źice u obliku osobnih┬ápomo─çnika u zaobila┼żenju postoje─çih propisa, i to samo u slu─Źaju kad se neki projekt prika┼że┬ádovoljno privla─Źnim pojedina─Źnim ministrima s kojima investitori trebaju pregovarati. Istodobno se┬ágra─Ĺanima te malim i srednjim poduzetnicima ┼íalje poruka da njihove potrebe koje ─Źesto godinama┬ánisu zadovoljene, poput zahtjeva za izdavanjem gra─Ĺevinske dozvole, uop─çe nisu va┼żne u odnosu na┬ápotrebe investitora koje preferira Vlada.

Ovakav Zakon za privla─Źenje investicija je nepotreban jer je poznato je da su klju─Źni razlozi zbog┬ákojih investitori zaobilaze Hrvatsku administrativne barijere, pravna nesigurnost te nerije┼íeni┬áimovinsko-pravni odnosi. Zbog toga je jasno da Vlada treba rije┼íiti navedene probleme, a ne donositi┬ázakon koji ─çe omogu─çiti drugu privatizacijsku plja─Źku.

Povratak natrag