Protiv Zakona o strateškim investicijskim projektima

Kona─Źna verzija Zakona o strate┼íkim investicijskim projektima sadr┼żi sve ┼ítetne odredbe prethodnog prijedloga Zakona, a u pojedinim segmentima ukida i one minimalne kriterije koji su trebali sprije─Źiti zloupotrebe. Danas su to naglasili GONG, Udru┼żenje hrvatskih arhitekata, Pravo na grad i Zelena akcija na prosvjednoj akciji koju su organizirali ispred Hrvatskog sabora povodom rasprave o Kona─Źnom prijedlogu Zakona o strate┼íkim investicijskim projektima.

Navedeni Zakon ukida obavezu izrade detaljnih i urbanisti─Źkih planova ure─Ĺenja za strate┼íke projekte i na taj na─Źin smanjuje kontrolu gradnje u najosjetljivijim krajolicima Hrvatske te prakti─Źki dokida sudjelovanje javnosti u realizaciji projekata. Kriteriji za progla┼íenje strate┼íkih projekata su nejasni i podlo┼żni interpretaciji, a o progla┼íenju strate┼íkih projekata gotovo samostalno odlu─Źuje Vlada, bez ikakvih konzultacija s gra─Ĺanima, pa ─Źak i bez konzultacija sa Saborom. Tako─Ĺer, za isho─Ĺenje potrebnih dozvola i mi┼íljenja propisan je iznimno kratak rok od 15 dana ─Źime se ┼íalje poruka kako su svi postoje─çi upravni postupci suvi┼íni, a briga o stru─Źnoj utemeljenosti odluka nebitna.

Osim navedenih problema, Kona─Źni prijedlog Zakona uklanja cijeli jedan ─Źlanak koji je u prija┼ínjoj verziji prijedloga Zakona (─Źlanak 8.) nalagao da se projekt ne mo┼że proglasiti strate┼íkim ako je investitoru izre─Źena pravomo─çna osu─Ĺuju─ça presuda za kaznena djela poput primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, zlouporabe polo┼żaja i ovlasti, udru┼żivanja za po─Źinjenje kaznenih djela, protuzakonitog posredovanja, prijevare u gospodarskom poslovanju te kaznenog djela protiv okoli┼ía. Uklanjanje navedenog ─Źlanka iz Kona─Źnog prijedloga Zakona predlo┼żio je klub zastupnika HDZ-a, a koalicijska Vlada s SDP-om na ─Źelu je ovakvu verziju Zakona prihvatila i poslala u saborsku proceduru. Kako bi prokazali ovakvu suradnju, aktivisti su ispred zgrade Sabora do┼íli s velikim transparentom na kojem se nalazio sadr┼żaj navedenog ─Źlanka Zakona. Aktivisti su nosili majice na kojima je pisalo SDP i HDZ te su koriste─çi megafon pro─Źitali kaznena djela koja se spominju u ─Źlanku. Nakon toga su crvenom bojom prekri┼żili cijeli transparent, simboli─Źki prikazuju─çi suradnju ovih dviju stranaka u pogodovanju pravomo─çno osu─Ĺenim investitorima.

Na prosvjednoj akciji su izjave za medije dali ┼Żeljka Leljak Gracin (Zelena akcija), Nives Mio┼íi─ç (GONG), Hrvoje Hrabak (Udru┼żenje hrvatskih arhitekata) i Teodor Celakoski (Pravo na grad) u kojima su od saborskih zastupnika tra┼żili da glasaju protiv ovog ┼ítetnog zakonskog prijedloga.

Fotografije prosvjedne akcije mo┼żete preuzeti na:

http://zelena-akcija.hr/hr/multimedija/foto/akcija_zosi

Povratak natrag