SLIJEDI LI URUŠAVANJE CVJETNOG TRGA?

Uru┼íavanja Kupske ulice i biv┼íe tvornice Nada Dimi─ç, probijanje Galjufove ulice bez gra─Ĺevinske dozvole te slu─Źaj “Kra┼íograd” dogodili su se usprkos pravovremenim prethodnim upozorenjima i intervencijama Zelene akcije i Prava na grad. Ovi slu─Źajevi zorno pokazuju koji je kona─Źni ishod politike bezo─Źne eksploatacije grada. Ta je politika vo─Ĺena svjesno i namjerno i vezana je – kao i sve ostalo u Zagrebu – uz osobu Gradona─Źelnika. Milan Bandi─ç je pak pokazao da od te politike nije spreman odustati ─Źak ni po cijenu katastrofe.

Nasuprot izjavama kako se radi o “urocima”, propustima pojedinaca ili pojedina─Źnim nezakonitim radnjama, smatramo da se ovdje ne radi ni o kakvoj slu─Źajnosti. Rije─Ź je o sustavnom djelovanju gradske vlasti u pogodovanju investitorima. Investitori s ciljem ┼íto ve─çe zarade uz ┼íto manje tro┼íkove grade goleme objekte na neodgovaraju─çe malim parcelama, a gradska vlast takav na─Źin rada odobrava i poti─Źe, ignoriraju─çi gra─Ĺane, nezavisnu struku i zakone te zlorabe─çi gradske institucije.

Jedna od klju─Źnih gradskih institucija usmjerenih na servisiranje potreba gra─Ĺevinskog biznisa je paradoksalno upravo Gradski zavod za za┼ítitu spomenika kulture i prirode. Rije─Ź je o jedinoj instituciji te vrste koja se nalazi izvan nacionalnog sustava za┼ítite spomenika kulture i podre─Ĺena je isklju─Źivo zagreba─Źkoj gradskoj vlasti.

Suprotno svojoj temeljnoj svrsi, Zavod zloupotrebljava poziciju u sustavu kako bi u proces dono┼íenja javnih odluka uveo zadovoljavanje maksimalisti─Źkih interesa investitora. Tako je Zavod, odnosno njegova pro─Źelnica Doris Ka┼żimir predlo┼żila ukidanje donjogradske zone zabrane izgradnje javnih gara┼ża u Generalnom urbanisti─Źkom planu. Najnoviji doga─Ĺaji upu─çuju da osim do sada navedenih razloga – prometnih, kulturnih i urbanisti─Źkih – izgradnja podzemnih gara┼ża s obzirom na geolo┼íke uvjete u zagreba─Źkom Donjem gradu predstavlja prijetnju sigurnosti i imovini gra─Ĺana. Tako─Ĺer izdala je posebne uvjete uz lokacijsku dozvolu za ulazno-izlaznu rampu u gara┼żu u pje┼ía─Źkoj zoni u Var┼íavskoj ulici, iako je to protivno GUP-u. Povodom uru┼íavanja za┼íti─çene zgrade tvornice Nada Dimi─ç pro─Źelnica Ka┼żimir je pak opu┼íteno izjavila kako se “ne radi o velikoj ┼íteti”.

Ru┼íenje za┼íti─çenih objekata koji smetaju gradnji, odnosno propu┼ítanje da se poduzmu potrebne mjere koje bi sprije─Źile “slu─Źajno” uru┼íavanje, vrlo lako mo┼że postati praksa gra─Ĺevinskog biznisa u slu─Źajvima kada ba┼ítina nije stvarno za┼íti─çena. Stoga mo┼żemo o─Źekivati da ─çe sli─Źni “nesretni slu─Źajevi” i “propusti pojedinaca” sna─çi blok na Cvjetnom trgu i jo┼í 15 donjogradskih blokova.

Iz navedenih razloga zahtijevamo:

1. Postavljanje politi─Źke odgovornosti Gradona─Źelnika i Gradskog poglavarstva za katastrofu u gradu na devni red zagreba─Źke Gradske skup┼ítine.

2. Isklju─Źivanje zagreba─Źkog Zavoda za za┼ítitu spomenika kulture i prirode iz nadle┼żnosti zagreba─Źke gradske vlasti i njegovo uklju─Źivanje u jedinstveni nacionalni sustav za┼ítite kulturne ba┼ítine.

3. Zahtijevamo od Gradske skup┼ítine da glasa protiv izmjena Generalnog urbanisti─Źkog plana kojima se ukida zona zabrane gradnje javnih gara┼ża u Donjem gradu.

Povratak natrag