Srđ je naš!

Na današnjoj konferenciji za medije u Dubrovniku predstavljena je inicijativa građana „Srđ je naš“! Na poziv dubrovačkih udruga, koje se suprostavljaju projektu apartmanizacije Srđa pod krinkom golfskih terena, ovoj inicijativi su se priključili aktivisti Prava na grad i Zelene akcije s ciljem da se odbaci prijedlog UPU-a Srđa koji je izložen na javnoj raspravi . On uključuje izgradnju i prodaju 268 vila i 1600 kreveta u apartmanima na površini od 310 ha Srđa. Njime se posljednji strateški prostor Grada potreban građanima Dubrovnika za sadržaje koje u stiješnjenom gradu nedostaju, prepušta isključivo interesu pojedinca željnog brze zarade od
prodaje vila i apartmana.

Đuro Capor, koordinator inicijative „Srđ je naš“, upozorio je da je neprihvatljivo da u javnoj raspravi o projektu Gradonačelnik Andro Vlahušić, kojeg plaćaju građani Dubrovnika, istupa kao promotor i glasnogovornik projekta. Podsjećamo da je gradonačelnik u vrijeme predizborne kampanje obećavao da će o projektu golfa na Srđu odlučivati građani na referendumu. Također je predstavnicima udruge Grad obećao, i kasnije to objavio na stranicama Grada Dubrovnika, kako će Grad Dubrovnik naručiti i platiti neovisnu studiju utjecaja na okoliš. Tijekom javne rasprave o projektu saznalo se da je studija pred finalizacijom i da ju financira sam investitor Golf-razvoj. Zloupotreba je pozicije gradonačelnika predstavljati ovaj projekt kao projekt od javnog interesa, a klupske sadržaje namijenjene kupcima vila i članovima golf kluba kao sadržaje koji će biti od koristi Dubrovčanima.

Teodor Celakoski (Pravo na grad) smatra da je to posljedica korumpirane politike hrvatskih stranaka koje su se u Saboru svim sredstvima borile protiv otimačine predviđene Zakonom o igralištima za golf, a na lokalnoj razini svim silama podržavaju takav projekt. Celakoski upozorava da će se slučaj Srđ pretvoriti u prvorazredno političko pitanje u predizbornoj godini u Hrvatskoj jer se radi o desetorostruko većem pogodovanju krupnom kapitalu od one na Cvjetnom trgu i Varšavskoj.

Povratak natrag