Šutnja Ministarstva graditeljstva o Cvjetnom traje dvije godine

600 gra─Ĺana uru─Źilo prijave Inspekciji

Danas je odr┼żana prva akcija na koju smo pozvali grupu “┼Żivi zid za Var┼íavsku”. 600 gra─Ĺana je sudjelovalo u akciji urud┼żbiranja prijava Urbanisti─Źkoj inspekciji Ministarstva za┼ítite okoli┼ía, prostornog ure─Ĺenja i graditeljstva za vezanih za Detaljni plan ure─Ĺenja (DPU) bloka na Cvjetnom trgu. Ve─çi dio gra─Ĺana je osobno uru─Źio prijave, a jedan dio ─çe ih predati po┼ítom.

┼Żivi zid za Var┼íavsku je grupa u koju su se uklju─Źili gra─Ĺani radi aktivnog sudjelovanja u akcijama obrane pje┼ía─Źke zone u Var┼íavskoj. Gra─Ĺani se i dalje mogu uklju─Źiti davanjem osobnih podataka na www.nedamovarsavsku.net

Ministarstvo za┼ítite okoli┼ía, prostornog ure─Ĺenja i graditeljstva je 27. velja─Źe 2008. zaprimilo prijavu Prava na grad i Zelene akcije Urbanisti─Źkoj inspekciji Ministarstva na Detaljni plan ure─Ĺenja spornog bloka uz Cvjetni trg. Iako je Ministarstvo 11. o┼żujka 2008. u medijima potvrdilo da je zaprimilo prijavu te da ─çe odgovoriti na nju u roku tjedan dana, to se do danas nije dogodilo. Ministarstvo je prema odredbama ─Źlanka 285. Zakona o prostornom ure─Ĺenju i gradnji bilo du┼żno odgovoriti na prijavu no niti po┼żurnica 20. listopada 2008. niti prosvjedna akcija ispred Ministarstva na tu temu 7. studenog 2008. nisu pomogli.

Ministarstvo graditeljstva na ─Źelu s ministricom Dropuli─ç je vi┼íe godina u Gradu Zagrebu servisiralo dogovor Sanader – Bandi─ç i dozvoljavalo nelegalnosti poput onih navedenih u prijavi Prava na grad i Zelene akcije prije dvije godine. Zanimljiva je i ─Źinjenica da je Ministarstvo graditeljstva tek iz tre─çeg poku┼íaja potvrdilo lokacijsku dozvolu Grada Zagreba za ulazno – izlaznu rampu u Var┼íavskoj dok je u me─Ĺuvremenu IGH, u kojem ministrica Dropuli─ç ima pove─çi broj dionica, u┼íao u projekt Hoto grupe kao projektant gra─Ĺevinske jame.

Isto tako nije slu─Źajno ┼íto je gradona─Źelnik Bandi─ç na dan posljednjeg prosvjeda u Var┼íavskoj izjavio kako potpuno podr┼żava “Cvjetni prolaz” kao i “Ban Centar”. Naime “Cvjetni prolaz” Hoto grupe i “Ban centar” IGH su interesno povezani projekti i funkcioniraju kao spojene posude. Da bi realizirali oba projekta s kojima su interesno povezani predstavnici Grada Zagreba (koji izdaje dozvole za projekte) i predstavnici MZOPUG (koje potvr─Ĺuje te iste dozvole) uzajamno si pogoduju. O─Źito je da realizacija projekta “Ban centar” svojim tempom prati realizaciju projekta “Cvjetni”.

Treba podsjetiti javnost da je prilikom izmjena GUP-a u srpnju 2007. Ministarstvo izravnim dogovorom s predstavnicima gradske vlasti omogu─çilo podizanje koeficijenta izgra─Ĺenosti sa 3,0 na 4,5 za blok Hoto grupe i jo┼í 15 donjogradskih blokova, bez zakonom propisane javne rasprave, jedan dan prije sjednice Skup┼ítine. Time je u svim donjogradskim blokovima omogu─çen onaj koeficijent koji je ve─ç od prije bio osiguran za blok u kojem ─çe se graditi Ban centar.

Gra─Ĺani iz ┼Żivog zida za Var┼íavsku su danas zahtijevali od nadle┼żnog Ministarstva da po prijavi Prava na grad, Zelene akcije te okupljenih gra─Ĺana ukine sporni Detaljni plan ure─Ĺenja te time do daljnjeg zaustavi projekt Hoto grupe i radove u Var┼íavskoj. Isto tako od Ministarstva o─Źekujemo da zbog niza nepravilnosti pozitivno rije┼íi ┼żalbe stanara na Rje┼íenje o zauzimanju javno – prometne povr┼íine koje je Grad Zagreb 21. sije─Źnja protupropisno izdao izvo─Ĺa─Źu radova u Var┼íavskoj ulici.

Prijavu Inspekciji mo┼żete preuzeti┬áovdje

Pozivamo vas da prijavu isprintate i urud┼żbirate Ministarstvu za┼ítite okoli┼ía, prostornog ure─Ĺenja i graditeljstva RH, Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb

Povratak natrag