Imamo informaciju: Čistoća imala naređenje da ometa prosvjed protiv Bandića na Trgu bana Jelačića

Prošle subote, 1. veljače na Trgu bana Jelačića, tijekom najvećeg prosvjeda protiv Milana Bandića, na kojem se okupilo preko 20.000 ljudi, radnici Čistoće prali su površinu Trga i time ometali normalno odvijanje prosvjeda. Organizatori prosvjeda, udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget, u posjedu su dopisa iz kojeg je jasno kako su radnici dobili […]

Imamo informaciju: Čistoća imala naređenje da ometa prosvjed protiv Bandića na Trgu bana Jelačića

Naši stanovi nisu kule od karata

Aktivisti i aktivistice inicijative “Stanovanje za sve” u subotu 23.11.2019. izveli su akciju na Cvjetnom trgu kojom su poručili da ne smijemo okretati leđa stambenoj krizi i stambenim problemima, već da moramo zahtijevati strukturne i značajne promjene počevši od Europske unije, pa sve do naših nacionalnih vlada i lokalnih samouprava.  Inicijativa poziva građane da daju […]

Naši stanovi nisu kule od karata

Stanovi moraju biti priuštivi, a stanovanje društvena briga!

Cijene stanova lete u nebo, a rješavanje stambenog pitanja u postojećim uvjetima kredita za ljude koji nemaju nasljedstvo gotovo je nemoguće. Stoga su se na razini Europske unije okupili stručnjaci i aktivisti koji inicijativom Stanovanje za sve, pozivaju građane da se potpisom peticije housingforall.eu uključe u rješavanje tih problema.   Predstavljanjem Europske građanske inicijative u […]

Stanovi moraju biti priuštivi, a stanovanje društvena briga!

Inicijativa „Vratite magnoliju“ – Građani i struka kažu „Stop devastaciji i nepromišljenom upravljanju javnim prostorom!“

Inicijativa „Vratite magnoliju“ danas je na konferenciji za medije Gradskoj upravi, Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode te Ministarstvu kulture poručila da je građanima i struci dosta devastacije i nepromišljenog upravljanja javnim prostorom.

Inicijativa „Vratite magnoliju“ – Građani i struka kažu „Stop devastaciji i nepromišljenom upravljanju javnim prostorom!“

Komentari Prava na grad i Zelene akcije na Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba

Smatramo da je trenutna procedura javne rasprave sa samo jednim osiguranim terminom Javnog izlaganja u trajanju od tri sata neadekvatna za kvalitetno i dosljedno uključivanje javnosti u proces donošenja ovako važnog dokumenta kao što je Generalni urbanistički plan. Način provođenja javne rasprave treba težiti proširiti van okvira zakonski određenog minimuma te omogućiti kvalitetno sagledavanje sastavnica plana na razini čitavog grada, kako i u mjerilu pojedinih četvrti ili pak jediničnih vlasničkih parcela. Optimalno bi bilo organiziranje niza izlaganja koja bi problematizirala izmjene i dopune GUP-a iz rakursa grada kao cjeline, odnosno utjecaja istih na prostorno-planerske okolnosti života i rada stanovnika pojedinih dijelova grada. Stoga smatramo da je izrađivač plana dužan ubuduće organizirati više javnih izlaganja ravnomjerno raspoređenih po čitavom području grada kako bi se omogućilo kvalitetno informiranje javnosti o sadržaju prijedloga Plana za te dijelove grada i kako bi se središnji termin izlaganja mogao posvetiti isključivo strateškim i razvojnim planskim odredbama, a što zbog trenutnog vremenskog ograničenja izlaganja redovno izostaje. Podizanje svijesti šireg kruga građana o procesu javne rasprave i osiguravanje mogućnosti uključivanja u ovaj proces dugoročno može bitno utjecati na podizanje kvalitete izgrađenog okoliša i njegovog odgovornog korištenja.

Komentari Prava na grad i Zelene akcije na Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba

Dvije godine od akcije prikupljanja potpisa protiv koncesioniranja autocesta: Građani su bili u pravu!

Na današnji dan prije dvije godine uspješno je završila akcija prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o davanju autocesta u koncesiju, u kojoj je prikupljeno preko 530.000 potpisa građana. Pod ovakvim pritiskom građana, Vlada je odustala od štetne namjere koncesioniranja autocesta iako su vladajući tada uvjeravali javnost da je koncesija neizbježna. Sada, dvije godine kasnije, pokazuje se da su građani bili u pravu kada su tvrdili da privatizacija niti je nužna, niti je rješenje za optimizaciju upravljanja i poslovanja državnih poduzeća koja gospodare autocestama.

Dvije godine od akcije prikupljanja potpisa protiv koncesioniranja autocesta: Građani su bili u pravu!

Pozivamo gradonačelnika da suspendira sebe!

Kao i prije dvije godine, gradonačelnik danas opet stoji na Cvjetnom trgu i obećava uklanjanje terase koja ukida i posljednji komad javnog prostora na ovom trgu. Umjesto da prijeti suspenzijom zaposlenicima gradske uprave, koji su vjerojatno po naredbi morali izdati dozvolu za postavljanje čelične konstrukcije njegovom javno osvjedočenom prijatelju Tomi Horvatinčiću, gradonačelnik bi trebao preuzeti odgovornost i s ove funkcije suspendirati sebe! Osoba koja u samo par sati zauzima dijametralno suprotne pozicije ne može kvalitetno i racionalno upravljati gradom jer proizvodi direktne štete za grad. Pitamo se tko će platiti divljanje dvojca Bandić-Horvatinčić na Cvjetnom te hoće li taj trošak snositi građani?

Pozivamo gradonačelnika da suspendira sebe!

Cvjetni trg – simbol kršenja javnog interesa!

Masovni prosvjedi, blokade, građanska neposlušnost i deseci tisuća potpisa građana prije nekoliko godina nisu bili dovoljni gradonačelniku Bandiću da odustane od devastacije Cvjetnog trga. Aktualnim činom postavljanja čelične konstrukcije na ovom Trgu, unutar koje bi trebao niknuti još jedan ugostiteljski objekt u vlasništvu Hoto centra, gradonačelnik Milan Bandić još je jednom izigrao građane i zanemario javni interes. Pravo na grad i Zelena akcija zahtijevaju od odgovornih institucija u ovom gradu da uklone podignutu konstrukciju i vrate ono malo što je ostalo od Cvjetnog trga građanima i građankama Zagreba.

Cvjetni trg – simbol kršenja javnog interesa!

U subotu se naše pravo na grad brani na Savici

Pravo na grad i Zelena akcija se pridružuju inicijativi Čuvamo naš Park u dugogodišnjoj borbi protiv uništavanja javnog parka na Savici izgradnjom crkve. Ovom prilikom pozivamo sve građane Zagreba da dođu na prosvjedno okupljanje u subotu 10.9. u 12 sati u Parku Trnjanska Savica.

U subotu se naše pravo na grad brani na Savici

Novi izbori – novi Bandićevi loši eksperimenti s otpadom

Nakon dugogodišnje bezuspješne politike gospodarenja otpadom koju provodi zagrebački gradonačelnik Bandić, sada je u svojoj predizbornoj kampanji odlučio pokrenuti novi loš eksperiment s odvozom miješanog komunalnog otpada. Tako je od ovog tjedna, temeljem njegove odluke, Čistoća u gotovo cijelom Zagrebu smanjila broj odvoza miješanog komunalnog otpada s tri puta tjedno na dva puta ili čak jednom tjedno u perifernim dijelovima grada.

Novi izbori – novi Bandićevi loši eksperimenti s otpadom

Podrška Tovarni Rog

Ovim putem želimo iskazati podršku kolektivima unutar Tovarne Rog u Ljubljani i osuđujemo postupke ljubljanskih gradskih vlasti koje su silom namjerile preko noći uništiti ono što se gradilo cijelo jedno desetljeće. Podržavamo jasne zahtjeve kolektiva unutar Tovarne Rog od kojih je jedan od najvažnijih povlačenje plana rušenja i projekta novog centra Rog od strane gradske uprave. Podržavamo težnju kolektiva Tovarne Roga za kooperativnim odnosom s gradskom upravom. Tvornica Rog ima enormni potencijal, te je razvijanje toga potencijala u javnome interesu i najvažnije, u interesu grada. Neke od sadržaja, koje gradska uprava želi provesti u novom centru Roga, kolektivi Tovarne Rog već provode intezivno uključujući nove korisnike i otvarajući nove prostore.

Podrška Tovarni Rog

Današnja sjednica Vlade RH: Totalna rasprodaja pred zatvaranje

Vlada RH, koja praktički više i ne postoji i ne uživa povjerenje građana, na današnjoj je sjednici usvojila strateške odluke s dalekosežnim i štetnim posljedicama. Ovakvi nevjerojatni postupci Vlade koja više nema legitimitet donositi odluke o bilo čemu jasno pokazuju da ova Vlada mora otići i da se moraju raspisati novi izbori.

Današnja sjednica Vlade RH: Totalna rasprodaja pred zatvaranje

Hoće li USKOK napokon istražiti Bandićevu ulogu u malvezacijama s prostornim planovima?

Pozdravljamo pokretanje optužnice protiv čelnih ljudi gradskih planerskih instucija. No, budući da se u optužnici radi o bliskim suradnicima gradonačelnika Milana Bandića gotovo je nemoguće da zagrebački gradonačelnik nije znao za počinjenje niza mogućih kaznenih djela vezanih uz ilegalne ispravke Generalnog urbanističkog plana (GUP-a), zbog kojih je jučer USKOK podigao optužnicu protiv osmero okrivljenika. U optužnici stoji da su navedene osobe pod krinkom tehničkih ispravaka, tj. manjih stilskih poboljšanja teksta nakon usvajanja u Gradskoj skupštini, a prije objave u Službenom glasniku, radile sadržajne izmjene GUP-a, pogodujući tako pojedinim investitorima u najmanje 43 slučaja, čime je počinjena materijalna šteta od najmanje 68,65 milijuna kuna.

Hoće li USKOK napokon istražiti Bandićevu ulogu u malvezacijama s prostornim planovima?

Referendumska inicijativa “Nećete bez naroda!” poručila: Milanoviću, ne osvećuj se!

Danas su aktivisti referendumske inicijative "Nećete bez naroda!" održali prosvjednu akciju ispred zgrade Vlade dok je u zgradi trajala sjednica Vlade. Zaglušujućom bukom podsjetili su Vladu da nije nimalo ugodno kada te netko nastoji onemogućiti u odlučivanju. Naime, namjera ove Vlade da zabrani prikupljanje na javnim mjestima potpisa za raspisivanje referenduma pokušaj je da se građane isključi iz strateških odluka za budućnost Hrvatske. Velikim transparentom "Milanoviću, ne osvećuj se!" jasno su poručili da smatraju da je zabrana građanskog referenduma osveta za prethodne referendumske inicijative.

Referendumska inicijativa “Nećete bez naroda!” poručila: Milanoviću, ne osvećuj se!

Zagrebački gradski prostorni resursi: Između profita i javnog interesa (analiza i interaktivna karta)

Nakon gašenja industrijskih pogona, zagrebačko središte grada ostalo je premreženo velikim neiskorištenim parcelama u vlasništvu grada. Gradska uprava tretira ove značajne prostorne resurse kao buduću zlatnu koku koju može prodati i tako monetizirati svoju imovinu. Ako uzmemo da su ovo nekadašnje lokacije razvoja grada, njegove industrije i prosperiteta, možemo li danas misliti o njima kao potencijalnim generatorima razvoja, a ne tek jednokratnoj zaradi. U ovom tekstu dajemo rekapitulaciju dostupnih informacija o gradskim strateškim projektima i interaktivnu mapu s njihovim lokacijama i prostornim obilježjima.

Zagrebački gradski prostorni resursi: Između profita i javnog interesa (analiza i interaktivna karta)

Prikupljanje potpisa za autoceste počinje u subotu

Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju započet će u subotu 11. listopada i trajati do 25. listopada, objavila je inicijativa Ne damo naše autoceste!pozivajući građane koji žele volontirati na štandovima da se jave na 0800 4229 ili putem internetske stranice www.referendum-autoceste.hr. Potpisi se prikupljaju za raspisivanje referenduma za izmjenu Zakona o cestama kojim se propisuje da su izgrađene javne ceste strateški interes Republike Hrvatske i da ih je zabranjeno davati u koncesiju za javne usluge.

Prikupljanje potpisa za autoceste počinje u subotu

Naša voda: Kako poboljšati upravljanje vodoopskrbom i odvodnjom

Zelena akcija, Pravo na grad, Zelena Istra, Heinrich Boell Stiftung, Art radionica Lazareti i Multimedijalni institut su u suradnji s Fakultetom političkih znanosti u okviru projekta "Korupcijski SONAR" proveli su istraživanje o upravljanju vodnim uslugama u Republici Hrvatskoj. Rezultat istraživanja je publikacija "Naša voda - Analiza upravljanja vodnim uslugama u Hrvatskoj".

Naša voda: Kako poboljšati upravljanje vodoopskrbom i odvodnjom

Protiv novih garaža, spalionice otpada i prenamjene zelenih površina!

Pozivamo građane Zagreba da sudjeluju u javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba te da se usprotive novim garažama u gradskom središtu, izgradnji spalionice otpada te dozvoljavanju gradnje na zelenoj površini na Ravnicama.

Protiv novih garaža, spalionice otpada i prenamjene zelenih površina!

Teodor Celakoski i Teatro Valle Occupato u Bruxellesu primili nagradu za poseban doprinos razvoju civilnog društva

Europska kulturna fondacija (European cultural foundation - ECF), u utorak je na svečanoj ceremoniji u Bruxellesu dodijelila ECF Nagradu princeze Margriet za 2014. godinu laureatima Teodoru Celakoskom iz Hrvatske i skupini Teatro Valle Occupato iz Italije.

Teodor Celakoski i Teatro Valle Occupato u Bruxellesu primili nagradu za poseban doprinos razvoju civilnog društva

Teatro Valle Occupato and Teodor Celakoski win the ECF Princess Margriet Award

On 18 March 2014, cultural activist Teodor Celakoski from Zagreb and Teatro Valle Occupato, a large group of cultural workers and citizens who revitalised an ancient theatre in Rome as a space of commons, will be presented with the sixth ECF Princess Margriet Award.

Teatro Valle Occupato and Teodor Celakoski win the ECF Princess Margriet Award

Konferencija “Kultura, zajednička dobra i institucionalna inovacija”

Zagreb, 14.-16. veljače 2014. Saznajte što je zajedničko borbama za zajednička dobra u Hrvatskoj i Italiji. Dođite na međunarodnu konferenciju koja će se od 14. do 16. veljače održati u Goethe Institutu i Novinarskom domu u Zagrebu. Na konferenciji će se sastati hrvatski aktivisti iz Prava na grad te inicijativa Srđ je naš! i Volim Pulu s predstavnicima pokreta Teatro Valle Occupato iz Rima; Macao iz Milana i S.a.l.e. iz Venecije.

Konferencija “Kultura, zajednička dobra i institucionalna inovacija”

Ubijate kravu radi šnicle!

Danas su predstavnici sindikata i udruga na Markovom trgu održali prosvjednu akciju “Ubijate kravu radi šnicle!” Aktivisti su izveli javni performans tijekom kojeg su, maskirani u predstavnike vlasti, uništili zlatnu kravu kao simbol vrijednog javnog dobra kojeg nam radi kratkoročne koristi žele oduzeti.

Ubijate kravu radi šnicle!

Margit Mayer: Proturječja urbanog aktivizma u kontekstu neoliberalizacije

Donosimo prijevod članka Margit Mayer, socijalne geografkinje s Freie Universität Berlin, koja analizira povezanost dvaju različitih režima neoliberalnog upravljanja gradom i dva tipa pokreta za pravo na grad. Borba za kvalitetu javnog prostora i borba protiv socio-ekonomskog isključivanja. Koja su proturječja između ta dva i kako ih nadvladati?

Margit Mayer: Proturječja urbanog aktivizma u kontekstu neoliberalizacije

Održana prosvjedna akcija: “Odustanite od koncesije!”

Danas su u 11:00 sati ispred Vlade Republike Hrvatske na Trgu svetog Marka predstavnici sindikalnih središnjica i udruga održali prosvjednu akciju “Odustanite od koncesije!”. Na akciji je postavljena velika instalacija u obliku prometnog znaka koji simbolizira kako je davanje autocesta u dugoročnu koncesiju “slijepa ulica” u koju nas Vladina politika vodi.   Vlada Republike Hrvatske […]

Održana prosvjedna akcija: “Odustanite od koncesije!”

Ne damo našu imovinu i komunalne usluge

Danas su Zelena akcija, Pravo na grad, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju te sindikati koji djeluju u Zagrebačkom holdingu organizirali prosvjednu akciju ispred Gradske skupštine, prosvjedujući protiv odvajanja podružnica Zagrebačkog holdinga. Naglasili su da odvajanje podružnica bez imovine jasno pokazuje namjeru gradonačelnika Bandića i uprave Holdinga – privatizaciju ili davanje u koncesiju komunalnih usluga i javne imovine.

Ne damo našu imovinu i komunalne usluge

Protiv Zakona o strateškim investicijskim projektima

Konačna verzija Zakona o strateškim investicijskim projektima sadrži sve štetne odredbe prethodnog prijedloga Zakona, a u pojedinim segmentima ukida i one minimalne kriterije koji su trebali spriječiti zloupotrebe. Danas su to naglasili GONG, Udruženje hrvatskih arhitekata, Pravo na grad i Zelena akcija na prosvjednoj akciji koju su organizirali ispred Hrvatskog sabora povodom rasprave o Konačnom prijedlogu Zakona o strateškim investicijskim projektima.

Protiv Zakona o strateškim investicijskim projektima

Europska kulturna fondacija Teodoru Celakoskom dodjelila nagradu zbog posebnog doprinosa razvoju civilnog društva

Prenosimo objavu za medije Europske kulturne fondacije i agencije RIZOLmedia. Ugledna Europska kulturna fondacija (European cultural foundation - ECF), institucija s više od 60 godina tradicije i jedina paneuropska kulturna fondacija, odala je posebno priznanje Teodoru Celakoskom, projektnom direktoru Multimedijalnog instituta Zagreb.

Europska kulturna fondacija Teodoru Celakoskom dodjelila nagradu zbog posebnog doprinosa razvoju civilnog društva

Voda i odvodnja su ljudsko pravo!

Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju građane Republike Hrvatske da se priključe prikupljanju potpisa za prvu Europsku građansku inicijativu koja na dnevni red tijela Europske Unije pokušava staviti pitanje prava na vodu i odvodnju za sve građane EU. Naime, Hrvatska je 1. srpnja postala EU članica, a prije nekoliko dana hrvatskim građanima omogućeno je […]

Voda i odvodnja su ljudsko pravo!

Strateške investicije i dalje izvan kontrole građana, Sabora i lokalnih vlasti

Ni popravljena verzija Prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima nije prihvatljiva jer bi se njegovim usvajanjem smanjila kontrola gradnje u najosjetljivijim krajolicima Hrvatske te praktički dokinuo javni uvid i participacija u projektima. Zaključili su to GONG, Transparency International Hrvatska, Zelena akcija, Pravo na grad i Udruženje hrvatskih arhitekata na današnjoj konferenciji za medije ispred Ministarstva […]

Strateške investicije i dalje izvan kontrole građana, Sabora i lokalnih vlasti

Zakon o strateškim investicijskim projektima – i dalje prisutni rizici po prostor, javna dobra i transparentnost upravljanja

Unatoč većoj preciznosti odredbi u tekstu Zakona o strateškim investicijama, Udruženje hrvatskih arhitekata, Zelena akcija, Pravo na grad, GONG i TIH smatraju da bi se nemjerljivo veći učinak po stvaranje poticajne klime za socioekonomski razvitak Hrvatske postigao da se tolika količina truda proteklih mjeseci uložila u sustavne reforme, umjesto u prečice kroz zagušeni sustav za […]

Zakon o strateškim investicijskim projektima – i dalje prisutni rizici po prostor, javna dobra i transparentnost upravljanja

Jedan svijet – jedna borba: solidarno uz turske građane u borbi za demokraciju i javna dobra

Pismo potpore hrvatskih udruga turskim aktivistima Zagreb, 4. lipnja 2013. – Organizacije iz Hrvatske ovim putem izražavaju ogorčenost represijom koja je u Turskoj već dugo na snazi a posljednjih je dana, uz medijsku blokadu, dosegla alarmantne razmjere. Isto tako, kao aktivisti za ljudska i radnička prava,demokratizaciju i zaštitu okoliša te javnih dobara, izražavamo solidarnost s […]

Jedan svijet – jedna borba: solidarno uz turske građane u borbi za demokraciju i javna dobra

Borba za radnička prava, stvarnu jednakost i opći interes i danas je nužna

Priopćenje povodom Međunarodnog praznika rada Potaknute trenutnom ekonomskom i političkom situacijom u Hrvatskoj i izvan nje te politikama koje poduzimaju hrvatska vlada i međunarodne institucije, niže navedene udruge pozivaju građane i građanke da 1. maja izađu na ulice i upozore nositelje političke i ekonomske moći da borba za radnička prava, stvarnu jednakost i opći interes nije gotova – štoviše, ona je danas potrebnija nego ikad prije.

Borba za radnička prava, stvarnu jednakost i opći interes i danas je nužna

Utjecaji na okoliš golf-resorta na Srđu nisu prihvatljivi!

Zelena akcija, Srđ je naš i Pravo na grad pozivaju ministra Zmajlovića da izda rješenje kojim se utjecaj na okoliš golf-resorta na Srđu proglašava neprihvatljivim te na taj način održi svoje obećanje o vraćanju povjerenja građana u studije utjecaja na okoliš.   Sam postupak procjene utjecaja kompromitiran je višestrukim nezakonitim pogodovanjima investitoru, a studija manjkava […]

Utjecaji na okoliš golf-resorta na Srđu nisu prihvatljivi!

Nikad više Varšavska!

Na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba donesene su izmjene GUP-a kojima se, među ostalim, ukidaju odredbe koje su omogućile devastaciju Cvjetnog trga i otimanje pješačke zone u Varšavskoj ulici. Ove odredbe su uvrštene tijekom 2007. radi pogodovanja HOTO grupi u realizaciji trgovačkog centra i garaže “Cvjetni”. Tada je ukinuta zona zabrane izgradnje novih javnih garaža u gradskom središtu, dozvoljeno je kopanje ulaznih rampi u podzemne garaže na javnim površinama te je povećana količina dozvoljene izgrađenosti donjogradskih blokova.

Nikad više Varšavska!

Okrugli stol: Strateške investicije bez vizije strateškog razvoja

Četvrtak, 14. veljače 2013. u 11 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2, Zagreb GONG, Udruženje hrvatskih arhitekata, Pravo na grad, Transparency International Hrvatska i Zelena akcija pozivaju vas na okrugli stol „Strateške investicije bez vizije strateškog razvoja“ na kojem ćemo okupiti niz istaknutih stručnjaka za javno upravljanje, ekonomski razvoj, urbanizam, radnička prava, sudjelovanje javnosti te upravljanje prirodnim i javnim resursima.

Okrugli stol: Strateške investicije bez vizije strateškog razvoja

Protiv diverzije sustava i uništavanja javnih dobara

Zakon o strateškim investicijskim projektima, među ostalim, stvara podlogu za brzinsku privatizaciju šumskog i poljoprivrednog zemljišta, javnih cesta i javnih vodnih dobara za potrebe realizacije strateških projekata kao i davanje koncesija za uporabu pomorskog dobra, smanjuje mogućnost utjecaja lokalne zajednice na realizaciju projekata, te derogira neophodne procedure, inače standardne u realizaciji velikih projekata. Osim toga, donošenje ovog Zakona previđa […]

Protiv diverzije sustava i uništavanja javnih dobara

Protiv privatizacije javnih dobara – odbacite Zakon o strateškim investicijama!

GONG, Transparency International Hrvatska, Zelena akcija, Pravo na grad i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) vas pozivaju na konferenciju za medije koja će se održati u srijedu 23. siječnja u 12 sati u prostoru UHA-e, Trg bana Jelačića 3/1. Konferenciju organiziramo povodom prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima koji među ostalim predviđa privatizaciju šumskog i poljoprivrednog […]

Protiv privatizacije javnih dobara – odbacite Zakon o strateškim investicijama!

Nacionalni forum za prostor: Projekt golf-resorta na Srđu

Kinookus, Filmaktiv, Zelena akcija, Pravo na grad, Zelena Istra i Eko-Krka pozivaju na okrugli stol nacionalnog foruma za prostor koji će se održati u subotu, 1. prosinca, u Art radionici Lazareti u Dubrovniku s početkom u 18:00 sati.

Nacionalni forum za prostor: Projekt golf-resorta na Srđu

Međunarodna konferencija “Ekonomija kriznog kapitalizma i ekologija zajedničkih dobara”

Multimedijalni institut, Centar za radničke studije, Pravo na grad i Heinrich Böll Stiftung Hrvatska pozivaju Vas na međunarodnu konferenciju: "Ekonomija kriznog kapitalizma i ekologija zajedničkih dobara" 22.-24. studenog, Zagreb, Goethe Institut (Vukovarksa 64) / MAMA (Preradovićeva 18) / http://commons.mi2.hr U radu konferencije o antisocijalnim politikama štednje, privatizacijama zajedničkih dobara i socijalnim konfliktima u Europi sudjelovat će istaknuti domaći i strani sindikalisti, ekonomisti, pravnici, politolozi, ekolozi i aktivisti za očuvanje zajedničkih dobara. Cilj skupa je raspraviti o smjerovima političkog djelovanja i novim političkim kategorijama koje bi omogućile sindikatima, društvenim pokretima i političkim akterima da zaustave paralizu koju nameće trenutna dominantna interpretacija krize kao krize javne rastrošnosti i neodrživosti socijalne države.

Međunarodna konferencija “Ekonomija kriznog kapitalizma i ekologija zajedničkih dobara”

Horvatinčić odustao od tužbe protiv Celakoskog

Nakon više od dvije godine od podnošenja privatne tužbe za klevetu Tomislav Horvatinčić je na današnjem ročištu za glavnu raspravu povukao tužbu i odustao od daljnjeg kaznenog progona aktivista Prava na grad Teodora Celakoskog.

Horvatinčić odustao od tužbe protiv Celakoskog

Počeli novi ilegalni radovi na Cvjetnom trgu radi pogodovanja Hoto grupi

Nakon što su prije nekoliko tjedana počeli radovi popločenja Cvjetnog trga i okolnih ulica koji su nezakoniti jer novac za njih nije osiguran u Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, sada su počeli radovi koji pokazuju da je popločenje bilo samo paravan za još jedno pogodovanje Hoto grupi. Naime, na Cvjetnom trgu se više ne odvijaju radovi popločenja nego zamjene komunalne infrastrukture za centar “Cvjetni” Hoto grupe. Investitor radova je Grad Zagreb što znači da će građani Zagreba ponovno platiti novo pogodovanje Hoto grupi. Podsjećamo kako je u Zaključku o javnom interesu Gradskog poglavarstva iz 2008. godine, koji je bio potreban da bi se projekt “Cvjetni” uopće mogao realizirati, kao jedna od točaka javnog interesa stajalo da će investitor “urediti i obnoviti novu cjelokupnu mrežu infrastrukture područja bloka Ilica – Preobraženska – Preradovićev trg – Varšavska – Gundulićeva”, a sada vidimo da se to radi u korist Hoto grupe, a na trošak građana.

Počeli novi ilegalni radovi na Cvjetnom trgu radi pogodovanja Hoto grupi

DA investicijama, NE devastacijama! – HE Ombla je štetan projekt

Petak, 13.07.2012. u 11 sati u Zelenoj akciji, Frankopanska 1, održana je konferencija za medije, na kojoj su predstavnici Zelene akcije, GONG-a, Transparency International Hrvatske, Prava na grad i inicijative Srđ je naš uputili zahtjev Vladi RH da konačno odustane od gradnje podzemne hidroelektrane na rijeci Ombli.

DA investicijama, NE devastacijama! – HE Ombla je štetan projekt

Ugrožavanje temeljnih principa pravne države i funkcioniranja institucija

Prošli tjedan Platforma 112 obratila se Vladi i javnosti pismom u kojem traži ostavku sadašnjeg potpredsjenika Čačića zbog moralne odgovornosti koja proizlazi iz osuđujuće presude za prometnu nesreću u kojoj je poginulo dvoje ljudi, jer smatramo da moralna odogovornost treba biti osnova djelovanja svake osobe koja reprezentira građane RH. Nakon toga uslijedila je još jedna „afera“ potpredsjednika Čačića u slučaju pokušaja postavljanja Josipa Jambrača na mjesto zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša, čime se pokazalo da i ova Vlada nastavlja sa kadroviranjem temeljenim isključivo na političkoj podobnosti, te da je ostavka ministrice Holy bila izoliran slučaj, a ne stvarni diskontinuitet politike koju je i HDZ vodio gotovo 17 godina.

Ugrožavanje temeljnih principa pravne države i funkcioniranja institucija

U Dubrovniku se više ne može slobodno govoriti

Najoštrije osuđujemo napad na Slavena Tolja, aktivista inicijative “Srđ je naš!” kao i postupanje policije koje je uslijedilo. Tolj je bio među publikom jučerašnjeg koncerta grupe TBF u dubrovačkom klubu Revelin. Kada su pred kraj koncerta članovi banda izašli na pozornicu u majicama s natpisom “Srđ je naš!”, vlasnik koncesije nad ovim gradskim prostorom, Lukša Franković, zajedno sa zaštitarima nasilno je izbacio Tolja iz kluba ozlijedivši mu ruku, uz objašnjenje kako je doveo u pitanje njegov dobar odnos s gradskom vlasti u Dubrovniku. Kada je nakon hitne pomoći otišao prijaviti događaj policiji, pokazalo se da policijski službenik ne želi uzeti njegovu izjavu te je rekao kako bi on, da je vlasnik kluba, postupio na isti način. Ovo upućuje na krajnje neprimjerenu reakciju od strane policije te tražimo detaljnu istragu o postupanju policije u ovom slučaju.

U Dubrovniku se više ne može slobodno govoriti

Građani i udruge poručili iz Dubrovnika – Zaustavimo HEP u devastaciji Omble!

DUBROVNIK, u Komolcu na izvoru Omble, inicijativa Srđ je naš, Zelena akcija, Pravo na grad, Eko Omblići i Zeleno sunce podržali su građane naselja uz rijeku Omblu u borbi protiv izgradnje ovog štetnog projekta. Poučeni primjerom izgradnje HE LEŠĆE na rijeci Dobri, koja je izgrađena temeljem stare i loše studije utjecaja na okoliš, a sad nakon probnog rada, i višemilijunskog troška, građani i lokalne vlasti preispituju nije li investicija donijela više štete nego koristi, ne želimo još goru devastaciju na rijeci Ombli. Tražimo Vladu RH da poništi Studiju utjecaja na okoliš, jer nije napravljena prema važećim standardima i zakonima, te da odustane od gradnje visokorizične i štetne HE Ombla, poručili su predstavnici incijativa, udruga i građana.

Građani i udruge poručili iz Dubrovnika – Zaustavimo HEP u devastaciji Omble!

Čiji je Markov trg?

Centar za mirovne studije, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad i Zelena akcija održali su u utorak 28. veljače u Kući ljudskih prava javnu raspravu povodom prijedloga novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju. Na javnoj raspravi predstavljen je prijedlog novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju te su iznesena stajališta Centra za mirovne studije, GONG-a, Kuće ljudskih prava, Prava na grad i Zelene akcije o tom prijedlogu. pročitajte više na portalu H-Alter

Čiji je Markov trg?

Izjava za javnost povodom privođenja nenasilnih prosvjednika mljekara

U noći s 22. na 23. veljače 2012. privedeno je 29 osoba koje su, prosvjedujući zbog otkupne cijene mlijeka, blokirale prometnicu u Zagrebu. Blokada je učinjena motornim vozilima i tijelima prosvjednika. Policijski odgovor na ovaj prosvjed ponovno je nažalost bilo privođenje, čime je nastavljena loša praksa u postupanju policije prema nenasilnim prosvjednicima. Ovim činom prava prosvjednika još su jednom prekršena te se ponovno dogodio slučaj sličan "Varšavskoj ulici".

Izjava za javnost povodom privođenja nenasilnih prosvjednika mljekara

Pogledajte snimku okruglog stola “Čija zemlja, čija odgovornost?”

Okrugli stol “Čija zemlja, čija odgovornost?” održan je 6. prosinca u Novinarskom domu u Zagrebu. Tema okruglog stola bila je upravljanje zemljištem i pojave otimačine zemlje (land grab) u Hrvatskoj.

Pogledajte snimku okruglog stola “Čija zemlja, čija odgovornost?”

Film o borbi Škota protiv golf-resorta ‘Nasamareni ste!’ na Festivalu filma o ljudskim pravima

9. Human Rights Film Festival otvara se u ponedjeljak, 05. prosinca u 20 sati u kinu Europa projekcijom filma “Nasamareni ste!” (“You’ve been Trumped!”) Anthonyja Baxtera. Ulaz je slobodan!Spomenuti film od svoje premijere izaziva golemu pažnju kao novo poglavlje u priči o borbi aktivističkih Davida protiv kapitalističkog Golijata. Polazne postavke su jednostavne: Škotska je postojbina […]

Film o borbi Škota protiv golf-resorta ‘Nasamareni ste!’ na Festivalu filma o ljudskim pravima

Od danas konačno ne vrijedi skandalozni Zakon o igralištima za golf!

Danas, 24.11.2011. stupio je na snagu ZAKON O PRESTANKU VAŽENJA ZAKONA O IGRALIŠTIMA ZA GOLF, čime je konačno stavljeni izvan snage Zakon o igralištima za golf. Nakon tri godine kampanje Zakon je konačno ukinut, ponajprije zaslugama organizacija civilnog društva, jer su upravo naši argumenti navedeni kao razlog za ukidanje Zakona.

Od danas konačno ne vrijedi skandalozni Zakon o igralištima za golf!

Skup podrške institucijama u slučaju Kamensko – Što se čeka?

Danas je ispred DORH-a održan skup podrške institucijama pod nazivom “Što se čeka?”. Skup su organizirale  radnice Kamenskog, Pravo na grad i Zelena akcija koji su 15. prosinca 2010. predali kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv Uprave i Nadzornog odbora te velikih dioničara Kamenskog kako bi razotkrili sustavno uništavanje tvornice radi mešetarenja vrijednim nekretninama. pročitajte više na […]

Skup podrške institucijama u slučaju Kamensko –  Što se čeka?

Pravo na grad i Zelena akcija pružili podršku Zvonku Kataniću koji je vlastitim tijelom spriječio nelegalne građevinske radove u Bukovačkoj

Zvonko Katanić, umirovljenik iz zagrebačke Bukovačke ulice, nezakonito je uhićen nakon što je vlastitim tijelom spriječio nelegalne građevinske radove na zelenoj površini ispred svoje kuće. Podršku su Kataniću pružili Pravo na grad, Zelena akcija i Kuća ljudskih prava.

Pravo na grad i Zelena akcija pružili podršku Zvonku Kataniću koji je vlastitim tijelom spriječio nelegalne građevinske radove u Bukovačkoj

Podrška prosvjedima 15. listopada – Ujedinjeni za globalne promjene

Pravo na grad i Zelena akcija podržavaju prosvjede koji će se 15. listopada 2011. održati u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Građani će tada izaći na ulice da izraze neslaganje s financijskim i političkim elitama koje nas vode u daljnje produbljenje ekonomske i socijalne krize.

Podrška prosvjedima 15. listopada – Ujedinjeni za globalne promjene

Problem Kupske nije riješen – HEP nastavlja s gradnjom garaže

Stanari Kupske ulice koja se prije četiri godine urušila uslijed HEP-ovih radova u izvedbi tvrtke Tehnika, okupili su se uz podršku predstavnika Prava na grad i Zelene akcije kako bi upozorili javnost da njihov problem nije riješen, te da im ponovo prijeti opasnost od istog tandema. pročitajte više

Problem Kupske nije riješen – HEP nastavlja s gradnjom garaže

Odvjetnička komora odbacila stegovnu prijavu protiv odvjetnica Celakoskog i Tomaševića

Nakon što je prikupilo sve potrebne podatke i razmotrilo priloženu dokumentaciju, disciplinsko tužiteljstvo Hrvatske odvjetničke komore nije utvrdilo povrede dužnosti i ugleda odvjetništva na temelju prijave o stegovnom kažnjavanju koju je podnijela predsjednica Prekršajnog suda u Zagrebu protiv odvjetnica Line Budak i Radmile Bonifačić. pročitajte više

Odvjetnička komora odbacila stegovnu prijavu protiv odvjetnica Celakoskog i Tomaševića

Varšavska godinu dana poslije

Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije  i Teodor Celakoski, koordinator Prava na grad, upozorili su na današnjoj konferenciji za medije da Hoto grupa nije izvršila niti minimum obaveza koje se odnose na zadovoljavnje javnog interesa. Dok se protiv prosvjednika vode sporovi koji završavaju drakonskim kaznama, DORH skoro godinu i pol dana ne rješava kaznenu prijavu protiv […]

Varšavska godinu dana poslije

Održana konferencija za medije o paketu Zakona o prostornom uređenju i gradnji

13.7.2011. povodom saborske rasprave o “paketu zakona o prostornom uređenju i gradnji” održana je pred Hrvatskim saborom zajednička tiskovna konferencija više udruga i građanskih inicijativa: Zelene akcije, Zelene Istre, inicijative Srđ je naš, Prava na grad, udruge Eko Kvarner, Transparency Internationala Hrvatske i Eko turističkog udruženja Šolta. Tokom konferencije svjedočili smo i iznenadnoj ilegalnoj gradnji […]

Održana konferencija za medije o paketu Zakona o prostornom uređenju i gradnji

I Ministarstvo uprave protiv izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Povodom izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu o kojima ce se po hitnom postupku raspravljati sutra 25.5. u Hrvatskom saboru, koalicija udruga (Zelena akcija, Transparency International Hrvatska, GONG, Pravo na grad, Zelena Istra, Eko – Zadar, Srđ je naš) i mreža Zeleni forum (42 udruge za zaštitu okoliša iz cijele Hrvatske) još jednom izražavaju svoje neslaganje […]

I Ministarstvo uprave protiv izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu potiču zemljišne špekulacije, lokalnu korupciju te nepovratno smanjenje hrvatskih poljoprivrednih površina

Koalicija udruga (Zelena akcija, Transparency International Hrvatska, GONG, Pravo na grad, Zelena Istra, Eko – Zadar, Srđ je naš) zajedno sa nacionalnom mrežom 42 udruge za zaštitu okoliša “Zeleni forum” (među kojima su i Zeleni Osijek, Sunce – Split, Ekološka udruga “Franjo Koščec” – Varaždin, Ekološka udruga “Krka” – Knin, Eko društvo Pan – Karlovac, […]

Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu potiču zemljišne špekulacije, lokalnu korupciju te nepovratno smanjenje hrvatskih poljoprivrednih površina

Podrška inicijativi za spas karlovačkih platana

Pravo na grad i Zelena akcija žele izraziti bezrezervnu podršku Ekološkom društvu Pan i Građanskoj inicijativi za spas platana u njihovim nastojanjima da obrane stoljetne karlovačke platane od apsurdnih zahvata gradske vlasti. Građani su direktnim prosvjedom u utorak 2.5. uspjeli spriječiti sječu platana koja se to jutro trebala dogoditi u Nazorovoj ulici te im na […]

Podrška inicijativi za spas karlovačkih platana

GOLFdevastacija – novi napad na Grad!

Prema Urbanističkom planu uređenja za Srđ koji je javnost žestoko odbacila na javnoj raspravi početkom rujna 2010. g. na platou Srđa planira se 341 611 m2 izgrađene površine, što je površina 5624 prosječna stana (60m2), odnosno čak 211 stanova po jednoj golf rupici. Veći dio te površine (odnosno 61%) je planiran za 268 vila namjenjenih […]

GOLFdevastacija – novi napad na Grad!

Reagiranje na divljanje zaštitara nakon prosvjeda

Želimo zahvaliti građanima koji su se u velikom broju odazvali današnjem prosvjedu . U isto vrijeme želimo izraziti žaljenje za incident koji je nastao u shopping centru “Cvjetni” nakon završetka prosvjeda za što su prije svega odgovorni agresivni zaštitari “Hoto grupe”.

Reagiranje na divljanje zaštitara nakon prosvjeda

Prosvjed povodom otvorenja centra “Cvjetni” i rampe u Varšavskoj

Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju na prosvjed povodom otvorenja centra “Cvjetni” i rampe u Varšavskoj. Prosvjed će početi u četvrtak 7. travnja u 11 h u Varšavskoj ulici. Nakon pet godina silovanja procedura i niza nezakonitosti te unatoč 55.000 potpisa i masovnih prosvjeda građana, otvara se centar “Cvjetni” Hoto grupe s ulaznom rampom […]

Prosvjed povodom otvorenja centra “Cvjetni” i rampe u Varšavskoj

U Varšavskoj održan sprovod javnom interesu

Danas u podne održan je sprovod javnom interesu u Varšavskoj ulici. Lijes s natpisom “Javni interes” bačen je u rampu podzemne garaže. Pravo na grad i Zelena akcija su pozvali građane na prosvjed u četvrtak 7. travnja 2011. u 11 sati, povodom otvorenja centra Cvjetni.

U Varšavskoj održan sprovod javnom interesu

Podrška prosvjedima

Pravo na grad i Zelena akcija podupiru aktualne prosvjede građana širom Hrvatske ukoliko su nenasilni i bez govora mržnje. Prosvjedi u posljednjih tjedan dana prerastaju u autentični nenasilni građanski bunt sve manje ovisan o pojedincima i marginalnim političkim interesima. S obzirom na takav razvoj događaja smatramo da se niti jedna stranka ili udruga ne bi trebala uključivati u […]

Podrška prosvjedima

Zajedničko mišljenje organizacija civilnoga društva o spremnosti na zatvaranje pregovora u odnosu na pravosuđe i temeljna ljudska prava

Želja nam je hrvatskim građanima i građankama omogućiti pristup relevantnim informacijama prije raspisivanja referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kako bi mogli donijeti informirane odluke na temelju vlastitih zaključaka o hrvatskom poštivanju europskih, ali još bitnije, vlastitih standarda vezanih za vladavinu prava i razinu zaštite ljudskih prava. Dodatno, Europskoj komisiji želimo pružiti neovisne informacije i opažanja, prije objavljivanja Komisijinog Izvješća […]

Zajedničko mišljenje organizacija civilnoga društva o spremnosti na zatvaranje pregovora u odnosu na pravosuđe i temeljna ljudska prava

Protivimo se golf igralištima na lokacijama Oštrica, Brištane, Zablaće i Prukljan

Koalicija udruga danas je uputila primjedbe na Prijedlog izmjena i dopuna (III) Prostornog plana Šibensko-kninske županije, zahtijevajući prije svega produljenje javne rasprave prema članku 88. st. 2. Zakona o prostornom uređenju i gradnji jer se radi zapravo o novom prijedlogu prostornog plana županije. Udruge su isto tako zatražile da u novom prostornom planu županije zbog […]

Protivimo se golf igralištima na lokacijama Oštrica, Brištane, Zablaće i Prukljan

Kako se uništavalo Kamensko

Radnice Kamenskog, uz podršku Prava na grad, Zelene akcije, Kuće ljudskih prava, Plenuma FFZG-a i građana danas su održale prosvjed ispred Trgovačkog suda na kojem se odvijala skupština vjerovnika te tvrtke. U narednim mjesecima odlučivat će se o raspodjeli stečajne mase, a time i o sedam neisplaćenih plaća 800-tinjak radnica. Tvornicu koja je donedavno uspješno […]

Kako se uništavalo Kamensko

Predana kaznena prijava protiv odgovornih za uništenje tvornice Kamensko

Radnice Kamenskog danas su uz podršku Prava na grad i Zelene akcije te studenata predale kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv Uprave i Nadzornog odbora te velikih dioničara Kamenskog ne bi li namirile svoje neisplaćene plaće i doprinose te razotkrile sustavno uništavanje tvornice radi unovčenja vrijednih nekretnina. Radnice koje su u rujnu ove godine štrajkale glađu, a […]

Predana kaznena prijava protiv odgovornih za uništenje tvornice Kamensko

Policija masovno privodi građane koji se protive kopanju Varšavske

Od jutros jake policijske snage provode masovna hapšenja građana koji su se pobunili protiv sječe stabala i raskopavanja Varšavske. Stabala više nema. Posjekli su ih još jutros, a cijelu Varšavsku radnici su raskopali uz snažnu asistenciju interventne policije. Više informacija na: http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/07/15/0150006.html http://www.radio101.hr/vijesti/dnevne-vijesti/nad-varsavsku-se-nadvili-pendreci http://www.vecernji.hr/zagreb/opsada-varsavskoj-uhicen-potpredsjednik-skupstine-kregar-clanak-167987 http://www.index.hr/vijesti/clanak/video–okupacija-varsavske-policija-uhitila-70ak-gradjana-medju-njima-i-josipa-kregara/501893.aspx http://www.jutarnji.hr/kako-izgleda-potpuno-raskopana-varsavska-ulica/847079/ http://www.jutarnji.hr/prijetnjom-novog-uhicenja-ursi-raukar-zabranjen-pristup-varsavskoj-ulici/847081/ http://www.jutarnji.hr/varsavska–policija-uhitila-aktiviste–radnici-srusili-stabla/847004/

Policija masovno privodi građane koji se protive kopanju Varšavske

Privremeno završena blokada Varšavske

Nakon više od tri i pol godine konačno su dvije institucije, DORH i Ministarstvo kulture, reagirale na prijave Prava na grad i Zelene akcije i potvrdile nezakonitosti u projektu “Cvjetni”. U priopćenju DORH-a navodi se službeni dokument Ministarstva kulture prema kojem postoje odstupanja u prostorno-planskim dokumentima vezano za mogućnost povećanja izgrađenosti u dvorišta bloka i […]

Privremeno završena blokada Varšavske

Odjava programa 1001 (dan i) noć za Varšavsku

Nakon tri tjedna kontinuiranog kulturnog programa u sklopu akcija za zaustavljanje radova u Varšavskoj ulici, 1001 (dan i) noć za Varšavsku uzima pauzu. Gotovo stotinu umjetnika svih profila tijekom 21 dana (i noći) pokazalo je i dokazalo ne samo građansku svijest i solidarnost u borbi protiv društvene nepravde, već i, daleko važnije, da su kultura […]

Odjava programa 1001 (dan i) noć za Varšavsku

Počinje kulturni program za Varšavsku – 1001 (dan i) noć Varšavske

Knjiga Tisuću i jedne noći priča je o perzijskom kralju Šahrijaru iperzijskoj kraljici Šeherezadi koja svom mužu 1001 noć priča pričeprekidajući ih na najzanimljivijem dijelu kako bi odbila njegovu namjeruda ju ubije. Nakon višetjednog čuvanja Varšavske, usmjerenog na zaustavljanjegradnje spornog prilaza, aktivnostima prosvjednika i aktivistapridružuju se i poznati umjetnici, glumci, izvođači, književnici… koji ćeod ove […]

Počinje kulturni program za Varšavsku – 1001 (dan i) noć Varšavske

Zagreb te zove – USKOK-u predana kaznena prijava protiv gradonačelnika Bandića zbog Varšavske

Danas se u 12:00 h ispred USKOK-a na poziv Prava na grad i Zelene akcije okupilo oko 300 građana iz Živog zida za Varšavsku koji su se Državnom odvjetništvu i USKOK-u obratili prigodnom pjesmom “Zagreb te zove” i gumenim odčepljivačima za odvode. Predstavnici Prava na grad i Zelene akcije ovom su prilikom podnijeli prijavu USKOK-u […]

Zagreb te zove – USKOK-u predana kaznena prijava protiv gradonačelnika Bandića zbog Varšavske

Više od 2/3 Zagrepčana protiv ustupanja Varšavske za projekt Hoto grupe

Prema ispitivanju koje je za našeg partnera, zagrebački ured Heinrich Boll Stiftung, proveo Gfk Centar za istrazivanje trzista čak 86 % Zagrepčana i Zagrepčanki podržava Pravo na grad i Zelenu akciju, a više od 2/3 ne podržava ustupanje Varšavske za projekt Hoto grupe za koji samo 26 % smatra da je od javnog interesa za […]

Više od 2/3 Zagrepčana protiv ustupanja Varšavske za projekt Hoto grupe

U Varšavskoj je prekršeno naše pravo na prosvjed

Prekršajni sud donio je nepravomoćnu presudu (PDF) kojom su Katja Črevar, Ivana Jandrić, Vedran Gračan i Tomislav Tomasević oslobodjeni od optužbi za remećenje javnog reda i mira. Zadovoljni smo ovom nepravomoćnom presudom Prekršajnog suda, no imamo informacije da će se policija žaliti na presudu. Trenutno i sami razmatramo pravne mogucćosti koje su nam na raspolaganju […]

U Varšavskoj je prekršeno naše pravo na prosvjed

Jelavić danas ipak izdao novo rješenje za Varšavsku – Jelavić nekompetentan ili prezainteresiran?

Pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo, Davor Jelavić, 23. veljače 2010. u više medija izjavio je kako Tehnika unatoč Rješenju Ministarstva od 22. veljače, kojim se uvažavaju žalbe stanara Varšavske, može nastaviti sa zauzimanjem javno-prometne površine u pješačkom dijelu Varšavske ulice. Pročelnik je istog dana izjavio i kako Grad Zagreb nije dužan izdati novo Rješenje na […]

Jelavić danas ipak izdao novo rješenje za Varšavsku – Jelavić nekompetentan ili prezainteresiran?

Policija pokušava osujetiti prosvjede za Varšavsku, a Ministarstvo i dalje ignorira

Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke, Aleksandra Ljuba je izjavila za HINA-u da se danas na poziv Prava na grad i Zelene akcije u prvoj aktivnosti organizirane skupine građana “Živi zid za Varšavsku” okupilo oko 100 ljudi. Nakon prosvjeda u Varšavskoj 10. veljače 2010., ovo je novi pokušaj policije da obmane javnost o broju prosvjednika koji se […]

Policija pokušava osujetiti prosvjede za Varšavsku, a Ministarstvo i dalje ignorira

Šutnja Ministarstva graditeljstva o Cvjetnom traje dvije godine

600 građana uručilo prijave Inspekciji Danas je održana prva akcija na koju smo pozvali grupu “Živi zid za Varšavsku”. 600 građana je sudjelovalo u akciji urudžbiranja prijava Urbanističkoj inspekciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za vezanih za Detaljni plan uređenja (DPU) bloka na Cvjetnom trgu. Veći dio građana je osobno uručio prijave, a […]

Šutnja Ministarstva graditeljstva o Cvjetnom traje dvije godine

Nakon povjesničara umjetnosti i sociologa – i arhitektonska struka protiv projekta na Cvjetnom

Nakon što su potporu nastojanjima Prava na grad i Zelene akcije oko zaustavljanja projekta Hoto grupe i očuvanja pješačke zone u Varšavskoj pružila strukovna udruženja sociologa (Hrvatsko sociološko društvo) i povjesničara umjetnosti (Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske), jučer se javno izjasnila i arhitektonska struka.

Nakon povjesničara umjetnosti i sociologa – i arhitektonska struka protiv projekta na Cvjetnom

Sutra prosvjed i uključivanje građana u obranu Varšavske

Sutra, u srijedu 10.2. u 18 sati u Varšavskoj ulici održat će se miran i nenasilan Prosvjed protiv krađe Varšavske koji organiziraju Pravo na grad i Zelena akcija. Prosvjed je legalan i uredno prijavljen policiji. Ovim putem još jednom pozivamo sve sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže u obrani pješačke zone u Varšavskoj. Prosvjed […]

Sutra prosvjed i uključivanje građana u obranu Varšavske

Započelo stalno čuvanje Varšavske

Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije noćas su započeli stalno čuvanje Varšavske. Postavljena su dva kontejnera koji će služiti kao info-točka gdje se građani mogu prijaviti u Živi zid za Varšavsku. Od danas aktivisti neprekidno dežuraju u Varšavskoj i pozivamo građane da nam se pridruže.

Započelo stalno čuvanje Varšavske

Prosvjed protiv krađe Varšavske – srijeda 10.2., Varšavska

U petak 5. veljače ističe rok za žalbe stanara na rješenje Grada Zagreba o početku radova u Varšavskoj ulici te očekujemo ponovni protupravni pokušaj raskopavanja pješačke zone od strane Hoto grupe bez obzira na odluku Ministarstva zaštite okoliša o žalbama stanara. Nastavljamo s obranom pješačke zone te pozivamo sve sugrađanke i sugrađane na Prosvjed protiv […]

Prosvjed protiv krađe Varšavske – srijeda 10.2., Varšavska

Uključite se u Živi zid za Varšavsku

Hoto grupa bi već ovaj tjedan mogla ponovno pokušati kopati Varšavsku. Kako bi ponovno uspjeli zaustaviti radove treba nam podrška znatno većeg broja građana. Stoga vas pozivamo da se prijavite u skupinu koja će sudjelovati u sljedećim akcijama i prosvjedima – Živi zid za Varšavsku. Kako bismo vas mogli kontaktirati i dodatno uključiti, molimo da […]

Uključite se u Živi zid za Varšavsku

Šutnjom Ministarstva kulture do rušenja povijesne baštine

Jučer je HOTO grupa započela s rušenjem povijesnih zgrada na Cvjetnom trgu (Trg Petra Preradovića 6 i Probraženska 6), koje su dio zaštićene cjeline Donjeg grada, radi realizacije projekta kojem se usprotivilo 55.000 građana Zagreba. Kako bi se izbjegla negativna reakcija javnosti, s izdavanjem potvrde glavnog projekta čekalo se osam mjeseci da prođu lokalni izbori, […]

Šutnjom Ministarstva kulture do rušenja povijesne baštine

Održano predavanje Dona Mitchella “Geografija preživljavanja i pravo na grad”

U srijedu 3. lipnja u Društvenom centru Kino Mosor održano je predavanje Dona Mitchella “Geografija preživljavanja i pravo na grad”. Proučavanje geografije preživljavanja u siromaštvu, kao što je slučaj beskućnika, otvara perspektivu na to kako marginalizirane skupine stvaraju mreže javnih i privatnih prostora koje im omogućuju život u gradu.

Održano predavanje Dona Mitchella “Geografija preživljavanja i pravo na grad”

U strahu od Bandića tvrtka za plakatno oglašavanje odbija ponovno nalijepiti uništene plakate

Prije dva dana izvijestili smo javnost kako sumnjamo da su po nalogu izbornog stožera Milana Bandića u ponedjeljak navečer uništeni jumbo plakati Prava na grad i Zelene akcije. Plakati s likom gradonačelnika su podsjećali na 2 milijarde kuna muljaža aktualne gradske vlasti i pozivali građane da izađu na izbore. Plakate smo otisnuli ponovno i zatražili […]

U strahu od Bandića tvrtka za plakatno oglašavanje odbija ponovno nalijepiti uništene plakate

Zaduživanje za Arenu, pogodovanje na Cvjetnom i zataškavanje Vrbana – tri najmutnije tvari

Izvučena dobitnica puta na Siciliju Danas je u Novinarskom domu proglašen rezultat izbora tri najmutnije tvari u zagrebačkoj Mutnoj vodi i izvučeni su dobitnici nagradnog putovanja na Siciliju i ostalih nagrada. Ceremoniju je vodio Mario Kovač.

Zaduživanje za Arenu, pogodovanje na Cvjetnom i zataškavanje Vrbana – tri najmutnije tvari

Izađite na izbore i glasujte protiv uništavanja Cvjetnog trga

Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije danas su održali akciju u pješačkom dijelu Varšavske ulice kojom su pokazali javnosti kako će uskoro izgledati Cvjetni trg i Varšavska. Već preko pola godine građevinski radovi na projektu Hoto grupe stoje kako bi građani prije izbora zaboravili na njega. No, ukoliko se ne promjeni vlast u Zagrebu […]

Izađite na izbore i glasujte protiv uništavanja Cvjetnog trga

Održan okrugli stol Kakav grad želimo?

Danas je u Novinarskom domu održan Okrugli stol Foruma Zagreb “Kakav grad želimo?” posvećen raspravi o strategiji razvoja Zagreba. Na njemu je predstavljena publikacija “Zagreb kakvog želimo” koju je izradio Urbanistički savjet Zelene akcije kao doprinos budućoj zagrebačkoj strategiji razvoja. Audio zapis okruglog stola poslušajte ovdje: [audio:https://pravonagrad.org/wp-content/uploads/2009/04/ForumZagreb-kakavGradZelimo.mp3]

Održan okrugli stol Kakav grad želimo?

Izaberi tri najmutnije tvari… i osvoji put na Siciliju

Pravo na grad i vas pozivaju da izaberete tri najmutnije tvari u zagrebačkoj MUTNOJ vodi i osvojite put na Siciliju za dvije osobe. Je li to afera Krašograd ili razbacivanje donacijama izvan Zagreba? Je li to premlaćivanje direktora cesta ili možda slučaj Cvjetni trg? Konkurencija je snažna i nije lako izabrati tri najmutnije tvari, no […]

Izaberi tri najmutnije tvari… i osvoji put na Siciliju

PRVA TRIBINA FORUMA ZAGREB – ŠTO SE DOGAĐA S NAŠIM TRGOVIMA?

U ponedjeljak 16.3. u Novinarskom je domu održana prva tribina Foruma Zagreb pod naslovom “Što se događa s našim trgovima?” Tribina na kojoj su govorili Nenad Fabijanić, Snješka Knežević, Zlatko Uzelac, Borislav Doklestić i Vera Petrinjak Šimek bila je posvećena spornim rekonstrukcijama niza zagrebačkih trgova i njihovim zabrinjavajućim urbanističkim i društvenim posljedicama.

PRVA TRIBINA FORUMA ZAGREB – ŠTO SE DOGAĐA S NAŠIM TRGOVIMA?

Priopćenje: MINISTARSTVO NAPRAVILO PRESEDAN I PROTUZAKONITO UKINULO PJESAČKU ZONU U VARŠAVSKOJ

Ministarstvo zastite okolisa, prostornog uredenja i graditeljstva odbilo je sve zalbe stanara na lokacijsku dozvolu za ulazno-izlaznu rampu u Varsavskoj ulici koja je za potrebe Hoto grupe izdana od strane Grada Zagreba. Najostrije osudjujemo ovaj opasan institucionalni presedan jer je Ministarstvo po prvi put jednom investitoru  omogucilo uzimanje javne povrsine za izgradnju pristupne rampe privatnom […]

Priopćenje: MINISTARSTVO NAPRAVILO PRESEDAN I PROTUZAKONITO UKINULO PJESAČKU ZONU U VARŠAVSKOJ

Više od 500 građana zahtjevalo obustavu postupka izdavanja dozvole za rampu u Varšavskoj ulici i poništenje izmjena GUP-a iz 2007.

Danas u 12:00 više od 500 aktivista Prava na grad i Zelene akcije sudjelovalo je u akciji uručivanja dopisa gradskom poglavarstvu.

Više od 500 građana zahtjevalo obustavu postupka izdavanja dozvole za rampu u Varšavskoj ulici i poništenje izmjena GUP-a iz 2007.

MINISTARSTVO S GRADOM U ORGANIZIRANOM PODUHVATU OTIMAČINE PROSTORA

Danas su u 12:00 h aktivisti Prava na grad i Zelene akcije omotali zgradu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) žutom trakom s natpisima «Mjesto zločina». Predstavnici Prava na grad i Zelene akcije su pri tom ustvrdili kako Gradom vlada sdpovsko-hadezeovska građevinska klijentela, a institucije sustava služe kriminalnoj devastaciji i otimačini prostora.

MINISTARSTVO S GRADOM U ORGANIZIRANOM PODUHVATU OTIMAČINE PROSTORA

POZIVAMO GRAĐANE U ZAGREBAČKI ŽIVI ZID

Hoto grupa je jučer počela s potpunim rušenjem zgrade bivše tiskare unutar bloka uz Cvjetni trg. Time je protuzakonito, uz potporu nadležnog ministarstva, započela realizacija neprihvatljivog projekta kojem se usprotivilo 54.000 Zagrepčana. Pravo na grad i Zelena akcija stoga pozivaju građane da se uključe u "Zagrebački živi zid". Građani se mogu prijaviti - e-mailom na zg.zivizid@gmail.com - telefonom na 4813 098, od 08:00 do 15:00 - osobno u uredu Zelene akcije, Frankopanska 1, od 08:00 do 15:00

POZIVAMO GRAĐANE U ZAGREBAČKI ŽIVI ZID

RUŠENJE DVORIŠNE ZGRADE TISKARE JE BESPRAVNO – DOZVOLA ZA UKLANJANJE NIJE PRAVOMOĆNA

Investitor projekta na Cvjetnom trgu posljednjih tjedana u javnosti pokušava proizvesti dojam kako za realizaciju projekta nema prepreka te kako je sve gotovo. Suprotno tome, investitor nema niti jednu lokacijsku i građevinsku dozvolu, kao niti dozvole za uklanjanje kina Zagreb i dviju uličnih zgrada. Jedina dozvola koju je dobio je konačna, ali nepravomoćna dozvola za […]

RUŠENJE DVORIŠNE ZGRADE TISKARE JE BESPRAVNO – DOZVOLA ZA UKLANJANJE NIJE PRAVOMOĆNA

OSNOVAN KRIZNI ODBOR ZA CVJETNI TRG

Na inicijativu Prava na grad i Zelene akcije osnovan je Krizni odbor za Cvjetni trg. Krizni odbor je osnovan u svrhu širenja građanskog otpora gradskoj politici otimanja javnog i socijalnog prostora grada koja pogodovanjima investitoru omogućuje projekt na Cvjetnom trgu. Sukladno tome Odbor će pozvati građane na solidarnost i građanski neposluh. Odbor će definirati strateške […]

OSNOVAN KRIZNI ODBOR ZA CVJETNI TRG

Hoto ruši tiskaru na Cvjetnom trgu 1. kolovoza

Iz pouzdanih izvora doznajemo da Hoto grupa namjerava 1. kolovoza započeti s rušenjem zgrade tiskare u dvorištu Preradovićevog trga 6. Kako smo i ranije upozoravali, najava Tomislava Horvatinčića kako odustaje od projetka je bila obično zavaravanje javnosti.

Hoto ruši tiskaru na Cvjetnom trgu 1. kolovoza

Građani poručili gradskoj vlasti: ODUSTANITE OD PROJEKTA NA CVJETNOM!

Pravo na grad i Zelena akcija zahvaljuju svim građanima koji su se odazvali bučnom prosvjedu upozorenja u Varšavskoj ulici u subotu 26. siječnja. Ocjenjujemo kako je prosvjed u potpunosti postigao cilj: u periodu od 11 i 12.30 okupilo se između 4 i 5 tisuća prosvjednika i napunjen je čitav prostor pješačke zone u Varšavskoj. Svojim […]

Građani poručili gradskoj vlasti: ODUSTANITE OD PROJEKTA NA CVJETNOM!

PROTESTNA AKCIJA U VARŠAVSKOJ ULICI

Aktivisti i aktivistice Prava na grad i Zelene akcije održali su u petak 18. siječnja protestnu akciju u Varšavskoj ulici. Akcijom je na simbolični način prikazana ulazno – izlazna rampa koju Hoto grupa uz potporu gradskih vlasti namjerava iskopati u Varšavskoj ulici i time smanjiti pješačku zonu Grada Zagreba. Kopanje rampi je prema važećem Generalnom […]

PROTESTNA AKCIJA U VARŠAVSKOJ ULICI

NACIONALNI FORUM ZA PROSTOR

Pozivamo vas na javnu panel diskusiju i inicijativni skup NACIONALNOG FORUMA ZA PROSTOR koji će se održati u petak 16. studenog u Novinaskom domu u Zagrebu, Perkovčeva 2, od 12 do 15 sati.

NACIONALNI FORUM ZA PROSTOR

TRG PETRA PRERADOVIĆA PREIMENOVAN U TRG ŽRTAVA MILANA BANDIĆA

U subotu 20. listopada u 11 sati, aktivisti Prava na grad i Zelene akcije preimenovali su Trg Petra Preradovića u Trg žrtava Milana Bandića. Odluku o novom imenu trga donio je Odbor za preimenovanje kojeg čine: Mirjana Krizmanić, Saša Poljanec-Borić, Mladen Škreblin, Frano Dulibić, Urša Raukar, Zvonko Maković, Vilim Matula, Vjeran Zuppa, Vera Petrinjak Šimek […]

TRG PETRA PRERADOVIĆA PREIMENOVAN U TRG ŽRTAVA MILANA BANDIĆA

SLIJEDI LI URUŠAVANJE CVJETNOG TRGA?

Urušavanja Kupske ulice i bivše tvornice Nada Dimić, probijanje Galjufove ulice bez građevinske dozvole te slučaj “Krašograd” dogodili su se usprkos pravovremenim prethodnim upozorenjima i intervencijama Zelene akcije i Prava na grad. Ovi slučajevi zorno pokazuju koji je konačni ishod politike bezočne eksploatacije grada. Ta je politika vođena svjesno i namjerno i vezana je – […]

SLIJEDI LI URUŠAVANJE CVJETNOG TRGA?

PROSVJEDNA TRIBINA: UZURPACIJA GRADA

Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju Vas na prosvjednu tribinu protivizmjena GUP-a za Donji grad i pogodovanja Hoto projektu na Cvjetnom trgupod naslovom UZURPACIJA GRADA. Na tribini će biti riječi ourbanističkim, socio-kulturnim i političkim posljedicama pogubnogdjelovanja gradskih vlasti. Tribina će se odrzati u četvrtak 12. srpnja u 17:00 sati u Novinarskom domu.

PROSVJEDNA TRIBINA: UZURPACIJA GRADA

OBMANOM JAVNOSTI DO IZMJENE GUP-a I UBRZANOG RUŠENJA

Prijedlog izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP) kojeg je Poglavarstvo sredinom lipnja uputilo na prvo čitanje Gradskoj skupštini omogućuje neograničenu izgradnju u donjogradskim blokovima. Međutim, znajući da bi se javnost snažno suprotstavila takvom dokumentu, na javnu raspravu u svibnju nije upućen taj, već drugi, blaži prijedlog izmjena GUP-a kojeg su izradili stručnjaci Zavoda za prostorno uređenje.

OBMANOM JAVNOSTI DO IZMJENE GUP-a I UBRZANOG RUŠENJA

AKTIVISTI PROŠIRILI PJEŠAČKU ZONU NA GUNDULIĆEVU

U nedjelju 22.04.2007, na sam Dan planeta Zemlje više od 150 aktivista Zelene akcije i inicijative Pravo na grad, po uzoru na prakse u zapadno-europskim zemljama poklonili su građanima Zagreba po prvi puta akciju oslobađanje ulica (reclaim the streets) u Gundulićevoj ulici. Aktivisti su u veseloj atmosferi stvorili ugođaj pješačke zone. Jednosatnom akcijom oživio je […]

AKTIVISTI PROŠIRILI PJEŠAČKU ZONU NA GUNDULIĆEVU

HOĆEMO ZNATI! – PONOVNO

Pravo na Grad i Zelena akcija: Građanima onemogućeno prisustvovanje prezentaciji HOTO projekta Danas su HOTO grupa i Immo World Wide Zagreb upriličili prezentaciju svog projekta shoping/lifestyle centra / prolaza Cvjetni trg. Medjutim, istoj su mogli prisustvovati samo pozvani (odabrani “prijatetlji” i “neprijatelji”) projekta, ali ne i građani koji su se okupili i ostali pred zatvorenim […]

HOĆEMO ZNATI! – PONOVNO

ŠTAKORIMA DERATIZACIJA, A GRADU STRATEGIJA

Pravo na Grad i Zelena akcija: Projekt lifestyle centra u bloku između Cvjetnog trga i Gundulićeve kojeg je nedavno predstavila Hoto grupa, potvrdio je sve što su inicijativa “Pravo na grad” i Zelena akcija isticale u svojim dosadašnjim istupima. Taj projekt, koji se opravdava kao “čišćenje štakornjaka,” je prije svega golema garaža u centru Zagreba […]

ŠTAKORIMA DERATIZACIJA, A GRADU STRATEGIJA

HOĆEMO ZNATI!

Pravo na grad i Zelena akcija: Prema najavama investitora Immo World Wide Zagreb d.o.o. i Hoto grupe danas u 9 sati u Tribinama grada Zagreba, Kaptol 27 trebala je biti održana javna prezentacija radova pristiglih na anketni natječaj za izradu urbanističko – arhitektonskog rješenja donjegradskog bloka omeđenog ulicama Varšavska, Gundulićeva, Ilica, Preobraženska i Trgom Petra […]

HOĆEMO ZNATI!

TOTALNA RASPRODAJA

Pravo na grad i Zelena akcija: Protest protiv devastacije Cvjetnog trga i urbane jezgre grada Skriveno od javnosti, užurbano se priprema nastavak devastacije Cvjetnog trga i urbane jezgre grada izgradnjom još jednog shopping centra i garaže. Očito je da zagrebačka uprava nema viziju održivog razvoja grada. Je li to slučajno ili se time direktno omogućuje […]

TOTALNA RASPRODAJA

STRPLJEN – SPAŠEN!

Inicijativa “Pravo na grad”, koju su pokrenule organizacije nezavisne kulture s jedne strane i organizacije mladih s druge, prošlog je tjedna krenula s javnim akcijama kojima se protestiralo protiv nesposobnosti, nefunkcioniranja i odsustva sustavnog vođenja javnih politika zagrebačke gradske uprave. Jedina reakcija gradonačelnika bila je poruka “Strpljen – spašen!” čime je potvrdio sve na što […]

STRPLJEN – SPAŠEN!

PROTEST PROTIV NESPOSOBNE GRADSKE UPRAVE

Inicijativa Pravo na grad, sastavljena od aktera s nezavisne kulturne scene i mladih, prije tri dana pokrenula je akciju preljepljivanja plakata s likom gradonačelnika. Taj je čin građanskog neposluha isprovociran činjenicom da je gradski javni prostor iskorišten za političku promociju gradonačelnika Bandića – i to upravo na području na kojem ništa nije učinjeno – kroz […]

PROTEST PROTIV NESPOSOBNE GRADSKE UPRAVE