Okrugli stol: ZAJEDNO PROTIV OTIMA─îINE

Kako dalje protiv Zakona o igralištima za golf?

Nacionalni forum za prostor poziva na okrugli stol organiziran s ciljem okupljanja inicijativa, udruga i stru─Źnjaka te stvaranja koalicije za daljenje javno djelovanje protiv Zakona o igrali┼ítima za golf. Okrugli stol odr┼żat ─çe se u ─Źetvrtak 26. o┼żujka u 12 sati u Novinarskom domu, Perkov─Źeva 2.

Zakon o igrali┼ítima za golf je protuustavan i ugro┼żava pravo vlasni┼ítva i poduzetni─Źku slobodu, obavezuje dr┼żavu ili jedinice lokalne i regionalne samouprave da na zahtjev investitora, bez provedbe javnog natje─Źaja prodaju do 30% povr┼íine zemlji┼íta, a investitor mo┼że izvlastiti i do 20% ukupne povr┼íine golf terena. Zakon se primjenjuje i na postupke izvla┼ítenja koji su zapo─Źeti prije stupanja zakona na snagu. Zakon omogu─çava apartmanizaciju i boga─çenje investitora nau┼ítrb lokalne zajednice te doprinosi devastaciji i privatizaciji poljoprivrednog i ┼íumskog zemlji┼íta.

DNEVNI RED

1.Jagoda Munić, Zelena akcija: Zašto smo protiv zakona o igralištima za golf?
2.Velimir ┼áimi─Źi─ç: Program razvoja golfa i Zakon o igrali┼ítima za golf
3.Zlatan Juras: Zakon o igralištima za golf iz golferske perspektive
4.Du┼íica Radoj─Źi─ç, Zelena Istra: Istra kao golferska regija
5.D┼żivo Dra┼żi─ç: Slu─Źaj golf igrali┼íta na Sr─Ĺu
6.Ranko Bon: Slu─Źaj golf igrali┼íta kod Motovuna
7.Senka Gjura┼íin: Slu─Źaj golf igrali┼íta u Velikoj i Maloj Buni
8.Diskusija

Moderator: V. Lay


Nacionalni forum za prostor
je neformalna inicijativa gra─Ĺana iz cijele Hrvatske koja okuplja (1) zainteresirane predstavnike postoje─çih gra─Ĺanskih inicijativa nastalih na to─Źkama aktualnih ili potencijalnih drasti─Źnih devastacija prostora; (2) predstavnike organizacija civilnog dru┼ítva koje se bave za┼ítitom okoli┼ía, demokratizacijom, za┼ítitom spomenika kulture, arhitekturom itd; (3) stru─Źnjake iz razli─Źitih podru─Źja relevantnih za prostornu problematiku te (4) zainteresirane javne osobe.
Dugoro─Źni ciljevi Foruma uklju─Źuju: podizanje razine i kvalitete javnog tematiziranja prostornih pitanja; davanje sustavnog pregleda klju─Źnih prostornih problema i aktera u procesu; osna┼żivanje lokalnih gra─Ĺanskih inicijativa; stvaranje kriti─Źne mase u javnosti zainteresirane za unapre─Ĺenje odnosa prema prostoru kao i smje┼ítanje prostorne problematike na vi┼íu razinu me─Ĺu dru┼ítvenim i politi─Źkim prioritetima.
Namjera je da se Forum uspostavi kao stalna javna platforma koja se bavi razli─Źitim aspektima prostorne problematike, a s temeljnom svrhom za┼ítite i o─Źuvanja prostora kao jednog od glavnih razvojnih resursa.
Nacionalni forum su inicirale organizacije okupljene oko Prava na grad.

Povratak natrag